Electromind

Paneelbouwer ElectroMind vindt bij Boozt24 sympathieke wijze van kredietverlening om groei te realiseren

Aankloppen bij een bank voor een financiering als bedrijf na eerst te zijn verzelfstandigd en daarna te zijn geconfronteerd met een economisch slechte tijd is eigenlijk bij voorbaat al kansloos. Dit was waar ElectroMind tegenaan liep toen deze in Bladel gevestigde paneelbouwer het plan opvatte om te willen gaan groeien, om nog beter te kunnen doen waarin het bedrijf goed is: hoge kwaliteit verdeel- en besturingskasten bouwen, niet slechts in opdracht van de klant, maar in nauwe samenwerking daarmee, als technologiebedrijf, niet als commerciële onderneming. Tijdens haar zoektocht naar alternatieven voor financiering van de plannen kwam het bedrijf uiteindelijk terecht bij Boozt24. Al snel bleken deze alternatieve financier voor het MKB en het bedrijf ‘op eenzelfde golflengte te zitten’. “De mensen bij Boozt24 zijn zelf ook ondernemers, geen bankiers. Dat geeft je toch meteen vanaf het eerste gesprek meer vertrouwen dat je als ondernemer met toekomstplannen ook daadwerkelijk gehoord wordt.” – Marcel Hesp, ElectroMind, Bladel.

Corebusiness van paneelbouwer ElectroMind is de nieuwbouw (en revisie) van verdeel- en besturingskasten voor de meest uiteenlopende toepassingen, van machine tot watermanagementsysteem, volgens een door opdrachtgever aangeleverd ontwerp of volgens eigen ontwerp in opdracht van de opdrachtgever want ook daarvoor heeft het bedrijf de kennis in huis. Daarnaast repareert en reviseert het bedrijf oude besturingskasten. Om deze te kunnen testen beschikt het over bijzondere oude(re) test- en meetapparatuur, apparatuur die is overgenomen van het internationaal opererende Emotron in Bladel toen deze onderneming niet meer verder wilde met de bouw van haar producten op deze locatie maar de lokale directie daarin nog wel brood zag en de productie-unit overnam.

Bij ElectroMind draait alles om het ontzorgen van de klant. “Mijn overtuiging is en blijft dat we geen commerciële maar technische organisatie zijn, met heel veel kennis van applicaties en besturingen”, zo licht Marcel Hesp, toe. “Bovendien zijn we relatief klein en daardoor heel flexibel en kunnen zo zeer klantgericht werken. We willen meedenken, daar zit onze kracht! Omdat we zelf over de vereiste kennis beschikken, kunnen we dat ook.”

ElectroMind kan een paneel niet alleen ontwikkelen en bouwen, maar ook in bedrijf nemen en heel hoogwaardig testen. Het bedrijf beschikt daartoe over alle vereiste faciliteiten zoals testmotoren waarop bijvoorbeeld weer een gebouwde frequentieregelaar kan worden aangesloten voor duurproeven. Op deze wijze kan ElectroMind garanderen dat de kwaliteit die wordt geleverd door het bedrijf top is. “We maken de allermooiste besturingen, we doen dat concurrerend –zelfs concurrerender dan menig grote partij in de markt– en willen daarbij meedenken, innovatief zijn”, zo vult Hesp aan.

Het bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Veel klanten van het bedrijf zitten in ‘groene’ sectoren, zoals watermanagement en de opwekking van wind- en zonne-energie. Het zijn vaak bijzondere projecten waaraan het bedrijf werkt. Zo is het samen met een van de vaste klanten bezig aan een nieuwe, innovatieve machine voor afvalverwerking op duurzame wijze. ElectroMind ontwikkelt en bouwt de besturing daarvoor en ondersteunt de klant op locatie bij de bouw. “Dat soort projecten, daar zijn wij goed in”, aldus Marcel Hesp, “projecten waarin wij mogen meedenken en problemen oplossen”.

“Onze zwakte is dat we eigenlijk moeten groeien om veel functies tegelijk in te kunnen vullen; (potentiële) klanten vinden ons soms te klein en beschouwen je dan als ‘instabiel’, in de zin van onvoldoende continuïteit”. Graag zou ElectroMind gaandeweg naar een dubbele personeelsbezetting willen gaan, dus is het bedrijf op zoek gegaan naar financieringsmogelijkheden. Banken zijn heel terughoudend met het verstrekken van leningen aan bedrijven die meer technisch dan commercieel denken. Een lening gekoppeld aan factoring is even geprobeerd en is weliswaar vrij gemakkelijk te regelen, maar door de relatief korte looptijd daarvan is er niet echt de ruimte voor de realisatie van langer lopende projecten. Hesp: “Leningen zijn tijdelijke oplossingen, eigenlijk alleen goed om te overleven als bedrijf. Een kredietfaciliteit bij Boozt24 bleek een gulden middenweg te zijn. Eigenlijk is het een soort factoring, maar dan niet per factuur maar over het gehele portfolio, het totale bedrag dat je factureert in tegenstelling tot provisie per factuur”. Goede kredietafspraken waren dan ook snel gemaakt en inmiddels loopt de gehele facturering via Boozt24, via hun nieuwe, geheel eigen systeem. Aanvankelijk kon ElectroMind lastig monitoren welke debiteur wel en welke niet had betaald, waardoor het kredietbedrag –gekoppeld aan de betalingsmoraal waarvoor de kredietnemer zelf verantwoordelijk is– voortdurend op en af ging. Dit is besproken met Boozt24 en daar snel opgepakt en opgelost. “Hoe beter je draait als bedrijf en hoe beter je klanten betalen, hoe hoger de kredietfaciliteit en hoe groter dus de ruimte waarbinnen je als bedrijf kunt opereren”, zo vult Hesp aan, “en dat vind ik een prima passende financieringsmethode voor ons bedrijf. Boozt24 betekent voor ons bedrijf rust en perspectief”.

Over deze klant

ElectroMind, gevestigd in Bladel is een elektrotechnisch bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de paneelbouw, waaronder verdeel- en besturingskasten. Het bedrijf ziet zichzelf meer als technische organisatie en niet als commercieel bedrijf. Engineering, bouwen en testen, in nauwe samenwerking met de klant om deze waar mogelijk te ontzorgen, dat is de bedrijfsfilosofie en tevens de kracht van het bedrijf dat ooit is voortgekomen uit Emotron en inmiddels al een ruim aantal jaren opereert binnen de markt van de paneelbouw als zelfstandige onderneming.

Case expert

Hein Kop

Marketing & Sales
Stuur de klantenservice een bericht via Whatsapp