Cashflow – de levensader van iedere onderneming

Om te kunnen blijven groeien en investeren, hebben ondernemers een gezonde cashflow nodig. Toch is dat in de praktijk vaak lastig te realiseren wanneer klanten, met name grote klanten, een betaaltermijn hanteren van zestig dagen of langer. Dit terwijl ondernemers uit het mkb dagelijks facturen binnenkrijgen die op korte termijn moeten worden voldaan. Juist succesvolle, snelgroeiende bedrijven kunnen door een tekort aan cash in de problemen worden gebracht.

Lange betaaltermijn groeiend struikelblok voor succesvolle ondernemers

Loon van personeel, sociale lasten, belastingen – elke maand opnieuw wordt een flinke hap genomen uit het werkkapitaal van uw mkb-onderneming. Stipt op tijd worden de rekeningen voldaan, terwijl u vaak lang moet wachten op het geld van grote debiteuren. Cashflowproblematiek is wijdverbreid en remt de groei van veel bedrijven.

Cashflowproblemen: hoe ze ontstaan

De cashflowproblematiek ontstaat als er te weinig geld binnenkomt om de kortlopende en terugkerende schulden mee te voldoen. Neem een mkb-bedrijf uit de bouw dat opeens een groot bouwproject krijgt aangeboden. Om deze opdracht naar behoren te kunnen uitvoeren, heeft hij plots drie man extra aan personeel nodig en huurt hij een team aan zzp’ers in. Tijdens het project stapelen de kosten en facturen zich snel op, terwijl de eindklant een betaaltermijn van zestig dagen hanteert.

Te weinig opbrengsten, een te hoge productie, te veel kosten of een te hoge voorraad: allemaal situaties die kunnen leiden tot een cashflowprobleem. Toch zegt een tijdelijk en nijpend gebrek aan geld lang niet altijd iets over de gezondheid van een bedrijf.

Ondernemers met cashflowproblemen zullen die niet snel aan de grote klok hangen. Nog altijd kleeft er een stigma aan een geldtekort op de zakelijke rekening. Dat is begrijpelijk, maar onterecht. Natuurlijk kan een slechte cashflow wijzen op dieperliggende problemen met een businessmodel. Maar zelfs de meest succesvolle ondernemers krijgen met cashflowproblemen te maken.

Ook succesvolle bedrijven lopen risico

Juist succesvolle bedrijven, die snelle groei doormaken, lopen het risico om klem komen te zitten tussen kortlopende schulden en grote debiteuren met een lange betaaltermijn. Dan zijn er nog ondernemers in seizoensgebonden sectoren: in de zomer stroomt het geld binnen, terwijl ’s winters de inkomsten opdrogen. Ook zij kunnen te maken krijgen met cashflowproblemen.

Niet alleen een probleem voor de korte termijn

Het hieruit voortvloeiende geldgebrek is niet alleen problematisch voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn: het verhindert u van het doen van investeringen. Voor snelgroeiende bedrijven binnen het mkb is er vaak geen ontkomen aan. Leveranciers hebben geen boodschap aan uw geldgebrek op korte termijn, maar u bent er op uw beurt huiverig voor om een incassobureau op die grote klanten af te sturen. U bent immers uit op een duurzame relatie. Zo komt u terecht in een klassieke ‘catch 22’-situatie: u kunt geen kant op. U moet financiering gaan regelen, anders stort uw bouwwerk – hoe succesvol ook – al snel in elkaar. Slecht cashflowmanagement is een van de meest voorkomende oorzaken van een faillissement. Zonder geld geen groei.

“Never take your eyes off the cash flow, because it’s the life blood of business”, zegt de Britse zakenman Richard Branson terecht. Omdat een goede cashflow cruciaal is voor de bedrijfsvoering, kunnen ondernemers het zich niet veroorloven er al te lang mee rond te blijven lopen. Een oplossing hoeft niet ingewikkeld te zijn: er zijn genoeg mogelijkheden voor het regelen van financiering, zodat u kunt blijven groeien en uw personeel en leveranciers tevreden houdt.

Volgende week meer informatie over hoe u cashflowproblemen kunt voorkomen.

Judith Verloop is naast CEO van Boozt24 actief in de advisory board van meerdere bedrijven. Judith heeft een lange carrière in Credit Management maar is vooral ondernemer. Met dit blog deelt ze haar ervaringen met andere ondernemers en wil ze met name praktische handvaten aan de ondernemer meegeven.

Stuur de klantenservice een bericht via Whatsapp