Cashflow management: Alternatieve werkkapitaal financiering

Op 31 mei 2018 werd aan staatssecretaris Mona Keijzer het MKB Toekomstplan 2030 gepresenteerd door ONL voor Ondernemers. Volgens dit plan is adequate MKB financiering één van de vijf pijlers voor een toekomstgericht MKB beleid. Voor goede plannen en groei moet passende financiering volop beschikbaar zijn.

“De toegang tot financiering voor MKB-ondernemers is al sinds de economische crisis een groot probleem, waar maar geen oplossing voor komt. Innovatie, nieuwe plannen, concepten, ideeën over maatschappelijke uitdagingen, blijven op de plank liggen omdat de benodigde financiering ontbreekt. Dit heeft negatieve effecten op de maatschappij en de economie.” (Bron: MKB Toekomstplan 2030).

Twee van de aanbevelingen om de toegang tot financiering te verbeteren zijn het opeisen van alle zekerheden door banken (of andere financiers) te beperken en de kennis van ondernemers en adviseurs op het gebied van alternatieve financiering te verbeteren.

Zekerheden

Met name banken hebben er doorgaans een handje van om zoveel mogelijk zekerheden op te eisen voor het verstrekken van een krediet. Het loont de moeite om hier niet klakkeloos mee akkoord te gaan want hiermee beperkt u zichzelf in het aantrekken van andere vormen van financiering. Als u namelijk al uw zekerheden aan één financier hebt gegeven dan kunt u alleen in zee met een andere financier als de daarvoor benodigde zekerheden door de eerste financier worden vrijgegeven. En dat is doorgaans geen eenvoudige opgave.

Voorwaarts financieren

In het kader van de tweede aanbeveling in het MKB Toekomstplan én als vorm van financiering waarbij maar één zekerheid hoeft te worden verstrekt, een korte toelichting op één van de meest eenvoudige en snelle vormen van alternatieve financiering, namelijk voorwaartse financiering ook wel factoring. Deze vorm van financiering krijgt in Nederland steeds meer bekendheid. Bij factoring ontvangen bedrijven van een financier dagelijks een voorschot op uitstaande facturen, wat zorgt voor een optimale cashflow. Voorfinanciering is veel minder dan bijvoorbeeld een bankkrediet gebaseerd op jaarverslagen, kredietratings of ondernemingsplannen, maar met name op de gezondheid van de facturenportefeuille. Dit komt voort uit het geloof dat een debiteurenlijst meer zegt over de actuele gezondheid van een bedrijf dan een verouderd jaarverslag of beloften op papier.

Gezond

Met factoring wordt een deel van het openstaande kapitaal fluïde gemaakt in de vorm van vooruitbetaling op facturen. Zo krijgen ondernemers doorgaans binnen 24 uur na het versturen van hun facturen financiële armslag om te blijven werken aan de groei van hun organisatie. Bijkomend voordeel is dat er – inherent aan het model waarbij uitbetaling rechtstreeks gelinkt is aan verstuurde facturen – nooit meer wordt gefinancierd dan een bedrijf kan dragen. Dit maakt voorwaarts financieren niet alleen tot een eenvoudige, maar ook heel gezonde manier van bedrijfsfinanciering.

Waar moet u aan voldoen om in aanmerking te komen voor factoring?

  • Er moet sprake zijn van een afgeronde dienst of product. Als u achteraf, na levering van goederen of diensten factureert dan zijn dit doorgaans geschikte facturen voor factoring;
  • Bij vrijwel alle factoringbedrijven is er sprake van een minimale omzet vereiste, daaraan moet u voldoen wilt u in aanmerking komen voor factoring;
  • Daarnaast zijn er vaak ook voorwaarden gebaseerd op het (risico) profiel van uw klanten en zal ook de prijsstelling van het factoringaanbod hieraan gerelateerd zijn.

Een informatief en bondig artikel over de verschillende vormen van factoring vindt u hier. Een al wel wat ouder artikel maar de informatie is nog steeds relevant.

Kortom, als u in aanmerking komt voor factoring is dit een heel interessante en flexibele manier om uw werkkapitaal te financieren.

Judith Verloop is naast CEO van Boozt24 actief in de advisory board van meerdere bedrijven. Judith heeft een lange carrière in Credit Management maar is vooral ondernemer. Met dit blog deelt ze haar ervaringen met andere ondernemers en wil ze met name praktische handvaten aan de ondernemer meegeven.

Stuur de klantenservice een bericht via Whatsapp