Mkb-beurs Euronext haalt eerste obligatie binnen

Het jongste initiatief van Euronext om beleggers geïnteresseerd te krijgen voor middelgrote bedrijven, krijgt vrijdag zijn vuurdoop. De Amsterdamse factuuropkoper Trefi Finance kondigt aan via een obligatieplaatsing €5 mln op te willen halen bij particulieren en institutionele beleggers. Dat maken Euronext, Trefi en de begeleidende broker AFS dinsdagmiddag bekend.

De plaatsing betekent het startschot voor de mkb-beurs die Euronext, eigenaar van de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, vorige week lanceerde. Het wordt een gezamenlijk Nederlands-Belgisch handelsplatform, opgezet door Euronext-dochter Enternext. De beurs richt zich vooral op obligaties, maar middelgrote bedrijven kunnen er ook aandelen noteren.

Euronext wil met de nieuwe beurs inspelen op de groeiende behoefte van middelgrote bedrijven om buiten de banken om aan financiering te komen, een doelstelling die al veel langer bestaat aan het Damrak. Eerdere mkb-initiatieven van Euronext kwamen echter niet van de grond vanwege een gebrek aan belangstelling bij beleggers en bedrijven. Euronext denkt nu wel ‘momentum’ te hebben. De kredietvraag groeit doordat de economie aantrekt en beleggers zijn hard op zoek naar rendement vanwege de historisch lage rente.

Beleggen in facturen

De eerste partij die belangstelling voor de nieuwe beurs gaat testen is Trefi Finance. Beleggen in Trefi betekent in feite beleggen in facturen van mkb-bedrijven. Want de zelfbenoemde ‘fintechonderneming’ gaat met het opgehaalde bedrag de uitstaande rekeningen kopen van bedrijven met een omzet vanaf €250.000 en een kredietbehoefte van €15.000. Zo financiert Trefi een deel van het werkkapitaal van bedrijven — vaak een probleem voor kleine maar snelgroeiende partijen — die daar op hun beurt een vergoeding van een slordige 6% tot 9% (op jaarbasis) van het gefinancierde deel van het factuurbedrag voor betalen. De obligatiehouder mag rekenen op een coupon van 4%.

Simpel gezegd komt het er volgens Trefi-manager Florus van Herpt op neer dat aangesloten ondernemingen hun factuurstroom via het online platform van de start-up laten lopen. Op basis van die gegevens en ‘statische’ informatie uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel zou het computermodel vervolgens steeds nauwkeuriger kunnen inschatten hoe waarschijnlijk het is dat een debiteur (op tijd) betaalt. En hoe betrouwbaarder de debiteuren, hoe groter het bedrag dat Trefi bereid is voor te financieren.

De Trefi-obligaties hebben de rating Triple-B ofwel ‘investment grade’ gekregen van de Duitse kredietbeoordelaar CreditReform. Het zijn obligaties met een looptijd van een jaar, die worden gedekt door de facturen die Trefi financiert. Beleggers kunnen instappen vanaf €10.000. Trefi is van plan later meer geld op te halen via de mkb-beurs van Euronext.

Bron: Het Financieele Dagblad

Meer informatie

Stuur de klantenservice een bericht via Whatsapp